نکات مهم زبان بدن در سخنرانی
نکات مهم زبان بدن در سخنرانی
با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت تفکر نوین خوشحال هستم که بنده را در نکات مهم زبان بدن در سخنرانی همراهی می کنید،با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.
حالتها و ژستهای بدنی که شما در زمان سخنرانی از آنها استفاده میکنید به اثرگذاری کلامتان کمک میکنند. تا حدی که میتوانند موفقیت یا شکست شما را در سخنرانی تعیین کنند. زبان بدن مناسب در سخنرانی، توجه مخاطبان را به میزان زیادی به صحبتهایتان جلب خواهد کرد و احتمال همراهی مخاطبان بیشتر میشود. پس در زمان تمرین برای یک سخنرانی علاوه بر تسلط بر مطالب، باید به نوع حرکات دست و حالات چهرهتان نیز دقت نمایید.
زبان بدن در سخنرانی و زبان بدن یک ارتباط غیرکلامی است که ما به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه از آن استفاده میکنیم. این ارتباط غیرکلامی شامل ارسال و دریافت سیگنالهای بدون کلام میشود.
در سخنرانی یک رکن اصلی سخنران حرفهای زبان بدن اوست. در اصل زبان بدن سخنران پل ارتباطی با مخاطب خودش است!
احتمالا می دانید که وقتی در مقابل رئیستان ایستاده اید، باید زبان بدن متفاوتی نسبت به زمانی که با دوست تان صحبت می کنید،یا زمانی که سخنرانی می کنید به کار ببرید.تفسیرهای رایجی از زبان بدن وجود دارد که باید آن ها را بشناسید.
همچنین روش های کار آمدتری نیز هستند که بهتر است برای تقویت آنچه به زبان می آورید، از آن ها نیز استفاده کنید. در محله اول، برای تغییر دادن زبان بدنتان باید از آن آگاه باشید. به نحوه نشستن، ایستادن، استفاده از دست ها و پاها و کارهایی که در زمان صحبت کردن و سخنرانی انجام می دهید، دقت کنید.
این ویدئو در مورد نکات مهم زبان بدن در سخنرانی را حتما تماشا کنید
نبایدهای زبان بدن در سخنرانی
- زمین یا آسمان را نگاه نکنید (ارتباط چشمی معنیداری برقرار کنید)؛
- تا زمانی که به جایگاه سخنرانی نرسیدهاید، صحبت کردن را شروع نکنید؛
- با موهای سر و صورت خود بازی نکنید؛
- روی یک پا تکیه نکنید؛
- با یک انگشت به کسی یا چیزی اشاره نکنید؛
- دستبهسینه نباشید؛
- پاها را روی هم نیندازید؛
- بدن خود را به طرفین تاب ندهید؛
- پاها را جفت نکنید؛
- به حضار پشت نکنید.
نکاتی برای بهبود زبان بدن
۱. لبخند زدن از مهم ترین زبان بدن در سخنرانی
شاید شما هم با فردی برخورد داشتهاید که در نگاه اول بسیار خشک به نظر میآمده، اما با اولین لبخندش، نظر شما را به طور کل تغییر داده است. این نشان میدهد که لبخند سلاح بسیار نیرومندی است که در لحظه میتواند نظر افراد را در مورد شما تغییر دهد.
داشتن لبخند به لب در هنگام سخنرانی، احتمال توجه بیشتر مخاطبان را افزایش داده و باعث میشود که آنها نیز به لبخند شما پاسخ دهند و به صحبتهایتان واکنش نشان دهند.
۲- ارتباط چشمی برقرار کنید، اما خیره نشوید
اگر دارید با چند نفر صحبت می کنید یا در حال سخنرانی هستید، با همه آن ها ارتباط چشمی داشته باشید تا هم مطمئن شوید آن ها دارند به حرف های شما گوش می دهند و هم تعادل بهتری برقرار کنید. ارتباط چشمی بیش از حد یا ناکافی، یا باعث ترساندن دیگران می شود و یا شما را بی اعتماد به نفس جلوه می دهد.
پس حتما اگر در سالن بزرگ یا کلاس کوچکی سخنرانی می کنید نگاه خود را بین حضار تقسیم کنید تا همه ی حضار بتوانند به یک اندازه حس خوب از شما دریافت کنند.
۳. بیانگری (Expressiveness) داشته باشید
پروفسور استفان سسی در پژوهش ای بررسی کرد که زبان بدن تا چه حد به بهبود ارزیابیهای دانشجویان از کتاب درسی کمک میکند. او مطالب آموزشی خود را نوشت تا محتوای زبانیِ استفادهشده در این بررسی دقیقا یکسان باشد.
او در یکی از کلاسها از زبان بدن معمول خود استفاده کرد و در کلاس دیگر، چند ترفند غیرکلامی، ازجمله بیانگری غیرزبانی را بهکار گرفت، به این معنی که در زمان تدریس، تُن صدای خود را تغییر میداد، برای تأکید بر نکات مهم از انواع گوناگونی از حرکات صورت استفاده میکرد و در حین تدریس دستهای خود را حرکت میداد.
در کلاسی که در آن از بیانگری غیرکلامی استفاده شده بود، دانشجویان در ارزیابیهای خود درمورد هر یک از حوزهها ازجمله کیفیت کتاب درسی، امتیازهای بالاتری داده بودند. این مسئله نشان میدهد بیانگری غیرکلامی موجب جذبشدن دانشجویان و دانشآموزان میشود و به آنها کمک میکند مطالب آموزشی را بهشکل مطلوبتری بهخاطر بسپارند.
۴- حواستان به نفس کشیدنتان باشد
موقع سخنرانی کردن راحت باشید و راحت نفس بکشید. اگر خیلی تند و سریع صحبت کنید نه تنها مخاطب متوجه حرفهای شما نمی شود بلکه ممکن است نفس هم کم بیاورید؛ بنابراین بهتر است هر از چند گاهی مکث کنید و نفس بگیرید. نفس تازه کردن هم باعث کاهش استرس و اضطرابتان می شود و هم به شما کمک می کند با صدای رساتر و بلندتری حرف بزنید
۵. از ژست قدرت (power posing) استفاده کنید
محققان در دانشکدهی بازرگانی هاروارد متوجه شدهاند هرچه وضعیت بدنی گستردهتری داشته باشید (شانههایتان را عقب بگیرید، پاهایتان را محکم روی زمین بگذارید، سینهتان را صاف نگه دارید و سرتان را بالا بگیرید) احساس اعتمادبهنفس بیشتری خواهید داشت و دیگران نیز شما را فردی بااعتمادبهنفس بهشمار میآورند.
به این حالت که در آن بهصورتی میایستید که با بدن خود فضای بیشتری را اشغال میکنید، «ژست قدرت» گفته میشود. در زمان تدریس، دستهایتان آزاد باشد و دستبهسینه نایستید، شانههایتان را عقب ببرید و سرتان را بالا بگیرید. این وضعیت به شما کمک میکند فضای بیشتری اشغال کنید و بر مطالبی که میگویید، تسلط داشته باشید.
در پژوهش جالب دیگری در دانشکدهی بازرگانی هاروارد، از داوطلبان خواسته شد مصاحبههایی ساختگی انجام دهند. محققان از شرکتکنندگان خواستند پیش از واردشدن به اتاق، ژست قدرت بگیرند. کسانی که ژست قدرت داشتند، افرادی با اعتمادبهنفس بیشتر، باهوشتر و ماهرتر ارزیابی شدند. مهمتر از همه اینکه این داوطلبان احساس قدرت بیشتری داشتند. بنابراین بهتر است پیش از فیلمبرداریِ دورهی آموزشی در آموزشهای آنلاین یا واردشدن به کلاس درس، کمی ژست قدرت بگیرید.
۶- در هنگام گوش دادن به صحبت های دیگران سر تکان دهید
وقتی مخاطبی در هنگام سخنرانی از شما سوالی می پرسید.با تمام توجه به او گوش کنید و در جواب تایید حرف های او سر تکان دهید.اما زیاده روی نکنید تا مصنوعی به نظر نرسید.این کار باعث می شود مخاطب شما حس خوبی از شما دریافت کند.
۷. از چهرهی خود استفاده کنید
میتوانید از حالتهای چهرهی خود برای انتقال معانی فراوانی استفاده کنید. برای مثال، برای دریافت پاسخهای مخاطبین، مشتاقانه به آنها نگاه کنید، وقتی مخاطبی مردد بهنظر میرسد، با لبخندِ خود به او اطمینان بدهید یا وقتی میخواهید مخاطبی را تشویق کنید که درمورد پرسشی فکر کنند، ژستی متفکرانه بگیرید، مثلا دست خود را به چانهتان بگیرید.
همچنین سعی کنید در زمان تدریس با تمام مخاطبین خود تماس چشمی داشته باشید و این پیام را به آنها منتقل کنید که شما متوجهید آنها در حال انجام چه کار خوب یا بدی هستند.
۸- لبخند بزنید و بخندید خیلی خودتان را جدی نگیرید
راحت باشید و وقتی یک از حضار حرف خنده داری می زند، بخندید. اگر در هنگام سخنرانی خشک به نظر برسید، مخاطب های شما خسته می شوند و میلی به ادامه گوش دادن به صحبت های شما را نخواهند داشت.پس با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید و سعی کنید کاری کنید که به مخاطب خوش بگذرد.
۹- از دستانتان بهتر استفاده کنید
به جای تکان دادن های بی هدف دستانتان، از آن ها برای انتقال بهتر حرف هایی که می زنید، استفاده کنید. دستانتان را برای توضیح یا تاکید به چیزی در سخنرانی به کار بگیرید. اما فراموش نکنید که اگر بیش از حد دستانتان را تکان دهید، حواس طرف مقابل را پرت خواهید کرد.
۱۰- به حرکات چهره زبان بدن خود دقت کنید
بیانات چهره ای از جمله ویژگی های زبان بدن است که به بهبود ارتباط میان شما و مخاطبان تان کمک می کند. برای اینکه بتوانید بیانات چهره ای مناسبی داشته باشید قبل از سخنرانی در مقابل آینه سخنرانی خود را تمرین کنید. همچنین می توانید این کار را در مقابل دوربین انجام دهید و بعد فیلم ضبط شده خودتان را ببینید.
چهره شما در هنگام سخنرانی باید به گونه ای باشد که نشان دهد شما خود به حرف های خودتان اعتقاد دارید و صادقانه صحبت می کنید. به همین دلیل باید با چهره ای مصمم در سخنرانی حاضر شوید.
به یاد داشته باشید که نمیتوانید تمام تکنیکها را همزمان یاد بگیرید. باید وقت صرف کنید، تمرین کنید و همیشه تلاش کنید راهی برای تقویت مهارتهایتان پیدا کنید. مثلا میتوانید هنگام تمرین سخرانی، از خودتان فیلم بگیرید. بعد درحالیکه صدای آن را قطع کردهاید آن را چندبار نگاه کنید و کاملا روی زبان بدن خود تمرکز کنید.
خیلی از افراد بهطور طبیعی در هنگام سخنرانی جذبه و گیرایی لازم را دارند، ولی بقیه برای جذابیت بخشیدن به سخنرانی خود، باید روی زبان بدنشان کار کنند.
امیدوارم این نکات برای شما مخاطب محترم مفید بوده باشد .راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!
از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
دیدگاهتان را بنویسید