طراحی و پیکربندی سخنرانی – چگونه سخنرانی خود را طراحی کنیم؟
طراحی و پیکربندی سخنرانی – چگونه سخنرانی خود را طراحی کنیم؟
با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت تفکر نوین خوشحال هستم که بنده را در مقاله طراحی و پیکربندی سخنرانی – چگونه سخنرانی خود را طراحی کنیم؟ همراهی می کنید،با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.
داشتن یک طرح عالی و فوق العاده و همچنین از قبل تعیین شده در سخنرانی و صحبت میتواند جذابیت زیادی در ارائه و صحبت شما ایجاد می کند، این موضوع سبب می شود از خستگی مخاطب جلوگیری شده و مخاطب تا پایان برنامه پرانرژی باشد و صحبت شما را تا انتها دنبال کند و در آخر با دست پر از جلسه سخنرانی شما خارج شود.
ما هر چقدر هم که اطلاعات ناب و فوق العاده ای برای سخنرانی و یا صحبت در جمع داشته باشیم، اگر نتوانیم به این اطلاعات ساختار و طرح بدهیم، آن اطلاعات ناب کاربردی نخواهند بود.پس نیاز است مثل یک ساختمان که از قبل طراحی می شود ما هم سخنرانی خود زا طراحی کنیم.
یک سخنران حرفه ای یا حتی یک سخنران معمولی اگر نتواند اطلاعات و محتویاتی که دارد را به خوبی ارائه بدهد ، هر چقدر هم که اطلاعات نابی و فوق العاده ای داشته بشد، باز هم نمی تواند بر روی مخاطب تأثیر زیادی بگذارد و عملا صحبت سخنران ناقص خواهد بود.چون این نوع صحبت آغاز و پایانی نخواهد داشت.
منظور من از طراحی سخنرانی به این شکل استکه صحبت های مسیر مشخصی داشته باشد. تصور کنید که قصد مسافرت دارید اما هیچ برنامه مشخصی برای مسافرت خود ندارید و بدون برنامه از منزل خارج شوید.در این حالت سردرگم هستید و نمیدانید قرار است به کجا بروید. هم خودتان کلافه خواهید شد و هم همسفران و همراهان شما.اما اگر بدانید که به کجا می خواهید بروید دیگر این مشکل وجود نخواهد داشت.
اما بیشتر سخنرانان موضوع طراحی را نادیده می گیرند و به آن بی توجه هستند.اگر می خواهید یک سخنرانی قابل قبولی داشته باشید،حتما طراحی سخنرانی داشته باشید و سخنرانی خود را پیکر بندی کنید.
برای هرسخنرانی که می خواهیم داشته باشیم باید همیشه از خودمان این ۳ سوال را بپرسیم؟!
- چگونه محتوای سخنرانی خود را آماده کنیم؟از چه طریق
- به چه ترتیبی مطالب را در سخنرانی ارائه دهیم؟با چه سبکی
- شروع، بدنه و پایان سخنرانی ما چگونه باشد تا بیشترین اثربخشی را برای مخاطبان داشته باشد؟
این سوالاتی مربوط به طراحی سخنرانی و پیکربندی سخنرانی است . طراحی سخنرانی مثل نقشه ی راهی می ماند که ما را از مبدأ مشخص به سمت هدف سخنرانی هدایت میکند و به صحبت های ما نظم میدهد.
در صورتی که پیکریندی را در سخنرانیتان رعایت کنید:
- پراکنده گویی نمیکنید و مثل یک مسیر مستقیم صحبت می کنید.
- محتوای شما منسجم است و به هم تنیده می شود.
- مخاطب می تواند صحبت های شما را بهتر به خاطر بسپارد.چون مسیر مشخصی دارد.
- مخاطب صحبت های شما را با دسته بندی مشخصی یاداشت میکند.مثل یک الگوی خوب
- مخاطب می تواند از صحبت های شما در آینده استفاده کند.چون صحبت شما دارای مسیر است.
- سخنران می تواند مدیریت زمان داشته باشد چون تایم بندی شده است.
- صحبت ها برای مخاطب گیج کننده نیست چون صحبت ها مشخص است.
- سخنران دچار استرس نمی شود.چون از قبل آماده است.
- صحبت های ما دارای ساختار منظمی است.و طبق نظم صحیت خواهیم کرد.
اما برای طراحی و پیکربندی محتوای سخنرانی به ترتیب گامهای زیر را طی می کنیم.
۱- هدف سخنرانی خود را بدانید
گام اول پیکربندی سخنرانی هدف از سخنرانی است. داشتن هدف هنگام سخنرانی مانند حرکت بین خطوط جاده است و باعث می شود به حاشیه منحرف نشویم و سریعتر و مطمئن تر مسیر را بپیماییم. اولین و اساسی ترین گام برای طراحی یک سخنرانی بیادماندنی اینست که هدف کلی سخنرانی خود را مشخص کرده و قدم بعدی تعیین هدف خاص است.
شناسایی آگاهانه اهداف کلی و خاص باعث می شود،راه روشنی را تا انتهای مسیر بپیماییم و در نتیجه فکر و ذهن مخاطب را تسخیر کنیم. پس حتما هدف را در سخنرانی خود بگنجانید این موضوع را بدانید سخنرانی بدون هدف مثل شلوار بدون کش می میاند.
۲-کسب نگرش کلی نسبت به موضوع سخنرانی خود
گام دوم پیکربندی سخنرانی به دست آوردن نگرش کلی نسبت به موضوع است.اگر از قبل اطلاعات نسبتا خوبی راجب به موضوع دارید که نیازی به این گام نیست ولی چنانچه اطلاعات زیادی ندارید، بهتر است برای به دست آوردن نگرش قوی تر نسبت به موضوع اطلاعات کلی از کتابها و یا تجربه ی شخصی خودتان به دست آورید.
هر چی شما اطلاعات بیشتری کسب کنید و محتوای بیشتری داشته باشید و جیب محتوای خود را پرتر کنید، تسلط شما از سخنرانی خود بیشتر خواهد شد.همین امر ترس شما را از سخنرانی کمتر می کند چون به این موضوع دیگر فکر نمیکنید،که اگر مخاطبی سوالی پرسید نتوانید آن را جواب دهید.بارها به کسانی که سر کلاس های خودم حاضر می شوند گفته ام،چیزی که می تواند شما را به یک سخنران خوب تبدیل کند اطلاعات و دانش شماست.
۳-جمع آوری ایده
گام سوم پیکربندی سخنرانی جمع آوری ایده است.این گام مهمترین بخش کار محسوب میشود. ایده نویسی همانگونه که از نامش پیداست یعنی پیدا کردن ایده ها و بعد نوشتن آنها است.
ایده ها سبب ایجاد جرقه های کوچک اما اثرگذار در ذهن شما می شود و سبب می شود تا جرات و جسارت لازم را برای بیان یک سخنرانی بدست آورید. هنگامی که ایده های خود را جمع آوری می کنید و در جایی آن ها می نوسید، این کار سبب می شود تا ذهنتان برای یک سخنرانی خوب آماده باشد.پس این گام را هرگز فراموش نکنید.
هر چیزی که سبب شود تا شما حرفی برای گفتن داشته باشید را ایده می گویند!
مثلا ایده ها می تواند از موارد زیر انتخاب شود :
- خاطراتی که در ارتباط با همکاران دارید و رئیس خود دارید
- خاطراتی که با خانواده و دوستان دارید حالا می تواند هر موقع ای باشد
- نقل قول هایی که از افراد مختلف شنیده اید
- یک مطلب جالب که در یک کتاب خوانده اید یا موضوع جدیدی
- یک تصویر جذاب و آموزنده که میتواند سخنرانی جالبی باشد
- یک کلیپ تصویری جالب و آموزنده
- وبسیاری موارد شبیه اینها …
همانطوریکه مشاهده کردید، ایده ها هر چیزی می تواند باشد که سبب می شود شما حرفی برای گفتن داشته باشید.و حرف کم نیاورید.
۴-غربالگری
گام چهارم پیکربندی سخنرانی غربالگری است. پس از یادداشت تمام ایده ها، وقت آن است که باتوجه به مدت زمان سخنرانی، مهمترین آنها را غربال کنید،برای یک سخنرانی سی دقیقه ای، معمولا بیش از پنج یا شش عنوان قابل مطرح شدن نمی باشد).
برای مثال در موضوع کاهش وزن و چالش های آن، برای یک سخنرانی سی دقیقه ای، این چند عنوان مناسب به نظر می رسند: ورزش، پیداکردن یک آدم پایه، چه مقدار کاهش وزن در چه مدت زمان مناسب است؟، چرا باید اندامی متناسب داشته باشیم؟، افزایش انگیزه، حذف فست فود، لاغری سریع با جراحی
یا برای مثال سخنرانی می توانیم به این شکل غربالگری کنیم:چگونه با مخاطب خود تعامل داشته باشیم؟،چگونه اشتباهات سخنرانی خود را کاهش دهیم؟چگونه مخاطب را به خودمان جذب کنیم؟یخ شکنی در سخنرانی به چه صورت است؟
۵-اولویت بندی کردن
گام پنجم پیکربندی سخنرانی اولویت بندی است.حالا که دقیقا مشخص شد راجع به چه عناوینی قرار است صحبت کنید، آنها را اولویت بندی کنید تا بدانید به چه ترتیبی قرار است از اول تا آخر صحبت کنید. در موضوع ارتباط موثر به نظر این ترتیب مناسب می باشد: چرا باید ارتباط موثری با دیگران داشته باشیم؟ارتباط موثر چیست؟؟ کسب مهارت ارتباط موثر و تکنیک های آن
یا مثلا برای سخنرانی می توان به این ترتیب عمل کنیم:چگونه مخاطب را به خودمان جذب کنیم؟چگونه با مخاطب خود تعامل داشته باشیم؟یخ شکنی در سخنرانی به چه صورت است؟چگونه اشتباهات سخنرانی خود را کاهش دهیم؟
با این الویت بندی خیلی راحت می توانیم از پس سخنرانی خود برآییم و یک سخنرانی خوب داشته باشیم.الویت بندی به شما کمک می کند بدانید از کجا سخنرانی خود را شروع کرده و کجا آن را به پایا برسانید.
۶-غنی سازی محتوا
گام ششم پیکربندی سخنرانی غنی سازی محتواست.فرض کنید اگر اطلاعت کافی در مورد موضوعی که می خواهید صحبت کنید نداشته باشید؟چه اتفاقی می افتد؟مسلما تمرکز خود را از دست می دهید و حتی ممکن است کلیه مطالب را فراموش کنید.
پس کاری که می توانید انجام دهید این است در مورد موضوعی که می خواهید صحبت کنید مطالب خود را غنی کنید و از منباع و کتاب های مختلف استفاده کنید.چون برای برخی از مخاطب ها دانستن منبع صحبت شما خیلی مهم است.
امیدوارم این نکات برای شما مخاطب محترم مفید بوده باشد .راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
دیدگاهتان را بنویسید