بزرگترین اشتباهات سخنرانی – ۱۱ اشتباهاتی که یک سخنران نباید مرتکب شود
بزرگترین اشتباهات سخنرانی – ۱۱ اشتباهاتی که یک سخنران نباید مرتکب شود
با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت تفکر نوین خوشحال هستم که بنده را در مقاله بزرگترین اشتباهات سخنرانی – ۱۱ اشتباهاتی که یک سخنران نباید مرتکب شود همراهی می کنید،با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.
یک سخنران حرفه ای این موضوع را می داند که تاثیر گذارترین بخش سخنرانی وی کلام و نوع لحن اوست..در صحبت کردن و سخنرانی اشتباهاتی وجود دارند که باید حتما مراقب آنها باشیم، این اشتباهات گاهی به صورت ناخودآگاه در کلام ما موجود است که به آن گاهی بی توجه هستیم. مثلا گاهی کلمه ای را بر زبان می آوریم که نیاز به گفت آن نیست.مطمعنا نمی توان خیلی اوقات بدون اشتباه بود،اما خب باید یک سخنران مراقب کلام خود خیلی باشد.چون می تواند همان کلام ها بر طرز فکر مخاطب تاثیر زیادی داشته باشد.
اشتباهات در سخنرانی باعث سردرگمی ذهنی سخنران می شود. دید درست و صحیح از منظر مناسب، قدرت سخنرانی و اعتماد به نفس سخنران را ارتقا می بخشد.
شما در این مقاله با مواردی که می تواند سخنرانی و کلام شما را نابود کند آشنا می شوید و سپس می توانید با رعایت این نکات سخنرانی و کلام خود را بهبود ببخشید.این موضوع را فراموش نکنید با بهبود و مستمر کلام خود می توانید در آینده تحول بزرگی در سخنرانی و کلام خود ایجاد کنید.
این موارد کارهایی هستند که می توانند کلام و سخنرانی شما را نابود کنند:
۱.استفاده از اصطلاحات ناملموس و ناشناخته
اولین مورد از اشتباهات سخنرانی استفاده از اصطلاحات ناملموس و ناشناخته است. برخی از افراد در سخنرانی های خود از کلمات ناملموسی استفاده می کنند که قطعاً برای مخاطبان زیاد جذاب نخواهد بود و اگر معنای آنها را متوجه نشوند خواهند گفت که شما سخنران خوبی نیستید و نتوانستید آنها را راضی کنید.سعی کنید خیلی ساده این موضوعات را بیان کنید.
اگر سخنران از کلماتی استفاده کند که مخاطب آن را متوجه نشود بسیار دچار مشکل می شود،سعی کنید در سخنرانی خود از کلمات ساده و قابل فهم استفاده کنید.
۲.صحبت کردن با صدای یکنواخت :
دومین مورد از اشتباهات سخنرانی صحبت کردن با صدای یکنواخت که درست مثل رانندگی در یک مسیر مستقیم است. هیچ چیز مخاطب را مانند یک فرد ارائه دهنده کسالت بار، خسته نمی کند به همین دلیل است که مربیان آواز می گویند که یکی از بدترین اشتباهات سخنرانی این است که از صدای ملایم استفاده کنید . ما می خواهیم درصدا ، یک اشتیاق آرام کننده و آرامش دلپذیر را بشنویم.
این بدان معنی نیست که شما با بالا رفتن و کم بودن زیر و بمی صدا پیش بروید ، بلکه به این معناست که هنگام بیان کلمات به تن صدای خود رنگ و تنوع بدهید و ساده ترین راه برای رسیدن به این کار ، نفس کشیدن و آرامش است .اگر از پایین و بالای صدای خود استفاده کنید مخاطب تاثیرگذاری بیشتری می تواند از شما دریافت کند.پس فراموشش نکنید.
۳. غیبت کردن
سومین مورد از اشتباهات سخنرانی غیبت کردن است. هرگز در حضور جمع از کسی که آنجا نیست از خودش دفاع کند صحبت نکنید. اینکار هم از نظر عرف و هم از نظر شرع، کاملا محکوم است. گاهی حتی نقد یک نقل قول از دیگران هم می تواند غیبت کردن باشد.
این موضوع می تواند روی ذهن مخاطب اثر بسیار منفی بگذارد.چون مخاطب با خودش فکر می کند،سخنران همیشه این کار را انجام می دهد و قصد او کوچک کردن و بدنام کردن دیگران است.اگر آن جلسه را ترک نکند مطمعنا در کلاس و سخنرانی بعدی شما حضور پیدا نخواهد کرد.
پس سعی کنید هیچ موقع از کسی در جمع غیبت نکنید.یک سخنران حرفه ای به جای غیبت کردن از افراد دیگر جلوی جمع تمجید می کند، این کار باعث بالا بردن مقام خود و همچنین ایجاد حس مثبت در مخاطب می شود.حتی اگر کسی به شما بدی کرده است شما به خوبی از او یاد کنید.
۴.بی برنامه بودن هنگام سخنرانی
چهارمین مورد از اشتباهات سخنرانی بی برنامه بودن هنگام سخنرانی است. منظورم از برنامه داشتن این است که دقیقاً بدانید در هر زمان از سخنرانی خود میخواهید چه کاری انجام دهید. مثلاً اگر قرار است ۳ ساعت سخنرانی کنید، بدانید دقیقاً در هر ساعت چه نکاتی را میخواهید بگویید؟ چقدر زمان استراحت به حاضرین میدهید؟ در چه زمانی چه شوخی انجام میدهید؟ و…
متأسفانه اکثر سخنرانان ما این برنامه را ندارند و همین امر، موجب میشود سخنرانی آن ها خوب از آب در نیاید. شک نکنید تا زمانی که برای هر کاری برنامه مشخصی نداشته باشید و کارهای دقیق خود را نشناسید، هیچ اتفاق خوبی برایتان نخواهد افتاد و به نتیجه دلخواه خود نخواهید رسید.پس سعی کنید همیشه یک برنامه خوب و جامع برای سخنرانی خود داشته باشید.
۵.نشناختن مخاطبان
پنجمین مورد از اشتباهات سخنرانی نشناختن و شناخت مخاطبان است. یکی از مهم ترین نکاتی که هر فردی برای سخنرانی باید آن را رعایت کند، این است که مخاطبان خود را به درستی بشناسد. یعنی با علایق، سن، اخلاقیات و… آن ها به خوبی آشنا باشد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که اگر میخواهید برای افرادی صحبت کنید که آن ها را نمیشناسید، چه کار کنید؟
بله درست است، کارتان کمی سخت خواهد شد. اما حداقل میدانید که برای افراد چه سنی میخواهید صحبت کنید. یا احتمالاً مذهبی بودن یا نبودن حضار را هم میدانید. این ها اطلاعاتی هستند که میتوانند بسیار به شما کمک کنند.
متاسفانه خیلی از افراد بدون این که اصلاً اطلاعات زیادی درباره مخاطبین خود داشته باشند آماده سخنرانی میشوند و همین موضوع باعث میشود نتوانند سخنرانی موفقی داشته باشند.
۶– قضاوت
ششمین مورد از اشتباهات سخنرانی قضاوت است.هرگز در سخنرانی (چه بهتر که هیچوقت) کسی را قضاوت نکنید و درباره کسی حکم صادر نکنید. اینکه دیگران را محکوم کنید می تواند از ارزش شما بکاهد.
شما می خواهید تاثیر گذار باشید و این موضوع را باید بدانید که ذهن انسان ها ناخود آگاه قضاوت گر است.وقتی شما به این امر واقف شوید و ذهن خود را از ناخودآگاه بر روی خودآگاه خود معطوف کنید،مطمعنا قضاوتی نخواهید کرد.
مطمعنا این امر سخت است اما اگر می خواهید به کلام خود آسیبی نرسانید قضاوت نکنید،یا اگر می خواهید قضاوتی انجام دهید، اطلاعات خود را کامل کنید سپس قضاوت کنید.در این حالت می توان گفت قضاوت،قضاوتی درستی است.
۷. منفی صحبت کردن
هفتمین مورد از اشتباهات سخنرانی منفی صحبت کردن است.مثل وقتی که می خواهید صحبت را شروع کنید اما می بینید که افراد زیادی حضور ندارند، می گویید ببینید مردم چقدر برای خود و حرف خود ارزش قائل نیستند که حضور پیدا نکرده اند، به جای اینکار که حال حضار را خراب می کند بگویید: تبریک به شما که آمده اید و برای خودتان ارزش قائل هستید.
این یک مثال بود که بنده بسیار دیده ام.به جای تمرکز کردن روی فاکتور های منفی (نیمه خالی لیوان) تمرکز خود را روی صحبت های مثبت و فاکتور مثبت قرار دهید(نیمه پر لیوان) چون ذهن مخاطب زود منفی می شود و اگر فاکتور مثبتی را هم بیان کنید ذهن مخاطب با شما همراه نخواهد بود.تاثیر حرف منفی ۵ برابر حرف مثبت است
۸.معرفی های طولانی
هشتمین مورد از اشتباهات سخنرانی معرفی های طولانی است. یکی از رایج ترین اشتباهات سخنرانی ، بیان رزومه و معرفی طولانی خود است. به جای این که در همان ابتدای سخنرانی خود را کامل معرفی کنید، این کار را در قالب تعریف داستان های شخصی انجام دهید. به عبارت دیگر معرفی پنهان داشته باشید. زیرا زمانی که موضوعی غیر مستقیم و در قالب داستان برای مخاطب تعریف شود، اثر بیشتر و ماندگارتری خواهد گذاشت.
برای مثال اگر تحصیلات دانشگاهی بالایی دارید با تعریف یک داستان از زمان دانشجویی خود، این موضوع را به دیگران انتقال دهید. یا اگر در کنار سخنرانی در دانشگاه نیز تدریس دارید، از زمان هایی تعریف کنید که استاد راهنمای فردی بوده اید. تنها دقت کنید که داستان های شما باید با موضوع سخنرانی تان مرتبط باشد. اگر معرفی خود را طولانی بیان کنید و رزومه کاملی داشته باشید، در ذهن مخاطب مورد تشویق قرار نمیگیرید، بلکه به فردی از خود راضی و مغرور تبدیل خواهید شد.
۹.ارائه مطلب زیادی بیارزش!
نهمین مورد از اشتباهات سخنرانی ارایه مطلب زیادی بی ارزش است. با خودتان روراست باشید، اگر چیزی که برای مخاطبین آماده کردهاید با یک سرچ ساده در اینترنت پیدا میشود، وقت آنها را تلف نکنید. منظورمان گفتن نکات جدید نیست. شما میتوانید مطالب قدیمی را بازگو کنید؛ اما به روشهای جدید و موثرتر.
یکی از مشکلات جدی اکثر سخنرانان آماتور، این است که زیادی به حاشیه میروند. شوخی، داستان، نکات علمی و خاطره تعریف کردن اگر جذاب باشد، هیچ اشکالی ندارد. ولی تنظیم کنید که به موقع به سراغ اصل مطلب بروید.
مقدمهچینی باید کوتاه باشد. یک قانون نانوشته این است که حداکثر ۵ درصد از وقت سخنرانی را برای مقدمهچینی مصرف کنید نه بیشتر؛ مثلاً اگر سخنرانی شما ۳ ساعت است، مقدمه شما حداکثر باید ۱۰ دقیقه طول بکشد.
۱۰.جوک گفتن!
دهمین مورد از اشتباهات سخنرانی جوک گفتن است. حتی کمدینها هم روی سن، جوک تعریف نمیکنند. بلکه موقعیت جوک را بازی میکنند. جوک تعریف نکنید مگر اینکه دو شرط زیر را داشته باشید:
- واقعاً در جوک گفتن ماهر باشید.
- جوکها را مرتبط انتخاب کنید تا مخاطب فهم بیشتری از موضوع پیدا کند.
تعریف یک جوک در مورد مادر زن، آنهم وقتی در حال تدریس تفکر سیستمی در مورد محیط زیست هستید چندان جالب نیست. هست؟
۱۱.گله کردن
یازدهمین مورد از اشتباهات سخنرانی گله کردن است. بدترین نوع از نبایدها و اشتباهات شروع سخنرانی ، گله کردن است. گاهی اوقات اتفاقاتی رخ میدهد که برنامه ریزی های ما را در شروع سخنرانی دچار مشکل می کند. برای مثال برق سالن قطع میشود، سخنران قبلی مدیریت زمان درستی ندارد، در ترافیک میمانید و دیر به مکان مراسم میرسید و هزاران هزار اتفاق دیگر.
بدترین کار در این گونه مواقع گله کردن است. این کار احساس بدی را در مخاطب ایجاد می کند و تا پایان سخنرانی دیگر نمیتواند با حال خوب شما را همراهی کند.
حتی به این موضوع نیز توجه کنید که ابدا نباید از اوضاع بد جامعه نیز در شروع سخنرانی خود صحبت کنید.. شما باید کاری انجام دهید که مخاطب از سخنرانی شما لذت ببرد و احساس آرامش داشته باشد.
امیدوارم این نکات برای شما مخاطب محترم مفید بوده باشد .راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
ممنون استاد طایی از مطالب ارزشمندتون ،موفق باشید
درود بر شما