ریشه ی اضطراب چیست؟راه های رفع اضطراب و نگرانی ها
ریشه ی اضطراب چیست؟راه های رفع اضطراب و نگرانی
با سلام خدمت شما مخاطب گرامی خوش حال هستم بنده را در مقاله ریشه ی اضطراب چیست؟راه های رفع اضطراب و نگرانی از سایت تفکر نوین همراهی می کنید با بنده تا آخر این مقاله همراه باشید
اضطراب یک حالت طبیعی است که هر گاه تحت تنش قرار میگیریم، بروز می کند. صحبت در جمع ، معمولا باعث بروز تنش می گردد. هنگامی که چنین اتفاقی می افتد، تغییرات روانشناختی صورت می گیرد که ممکن است باعث بروز عوارضی مانند دل پیچه، تعرق، لرزش دستها و پاها، تنفس تند و یا بالا رفتن ضربان قلب شود.
نگران نباشید! اگر پیش از ارائه مطلب یا در حین آن، دچار هر یک از این عوارض می شوید، این امر عادی است. اگر هیچ یک از این علایم در شما بروز نمی کند، استثنایی هستید.در این مواقع اضطراب طبیعی است.
تقریبا هر کسی پیش از بیان مطلب در جمع ؛ مقداری تنش مواجه شده است، حتی اگر این کار به سادگی این باشد که بخواهد چیزی در مورد خود برای عده ای بگوید. ترفند کار این است که انرژی اضافی خود را به کار بگیرد.
اگر یاد بگیرید که تنش خود را به کار بگیرید. می توانید از آن به عنوان سوختی برای بیان پر شور و پر تکاپوی مطالب استفاده کنید. در این مقاله خواهید آموخت که چگونه از تنش خود در جهت مثبت استفاده کنید و سخنوری بهتری باشید.
مثال على مهندس یک شرکت الکترونیکی است او قرار است دو هفته دیگر برنامه بیان مطالبی در خصوص پروژه ای که در مورد آن کار می کند را برای مدیران واحدهای مختلف اجرا نماید.
او موضوع خود را می داند، اما شنوندگان پیشنهاد وی را به دقت بررسی خواهند کرد و علی مطمئن است که در معرض پرسشهای بسیار دشواری قرار خواهد گرفت. هر بار که علی درباره طرح ریزی آن چه قرار است بگوید، فکر و می کند، به قدری مضطرب می گردد که نمی تواند کارش را آغاز کند.
اما در ادامه ریشه های اضطراب را با هم برسیم می کنیم:
۱.نزاع و اختلاف خانوادگی
مطالعات و بررسی های به عمل آمده نشان می دهد در خانواده هایی که بین اعضای آن ارتباط صمیمی و منطقی نیست، یا تعارض و کشمکش و پرخاشگری بین زن و شوهر وجود دارد، کودکان فاقد آرامش و امنیت لازم هستند
چه بسا دیده شده وقتی والدین عصبانی شده و با هم به نزاع می پردازند، فرزندان از ترس و دلهره در گوشه ای می خزند یا به کوچه و خیابان پناه می برند و دچار اضطراب زیاد می شوند.
در واقع یکی از خاطرات تلخ زندگی آنها مشاهد صحنه های درگیری والدین است که تا آخر عمر در صفحه ذهنشان باقی می ماند. درکاشانه ای که پرتو مهربانی و تفاهم نورافشانی نکند باید منشأ بسیاری از الام روحی را جست و جو کرد.
۲.تربیت نادرست خانواده
بها ندادن والدین به فرزندان و گوش اندادن به سخنان آنها، ترس از عدم پذیرش والدین را در دل های کودکان به وجود می آورد و باعث ایجاد اضطراب زیاد می شود. از این رو، بعضی فرزندان از برقراری ارتباط با والدین خود پرهیز می کنند، زیرا رابطه صمیمی بین آنها حکم فرما و نیست.
اگر فضای حاکم بر خانواده محبت آمیز و سرشار از صفا وصمیمت باشد کودکان قادر خواهند بود با آرامش خاطر و بدون ترس و اضطراب، احساسات و خواسته های خود را اظهار کنند.
سخت گیری های بی جای والدین و امر و نهی های مکرر و ملامت و و توبیخ بی مورد، کنترل مداوم و مستقیم، محافظت بیش از اندازه و دل سوزی بی مورد والدین، قدرت اظهار وجود و روحیه مسؤولیت پذیری را از فرزندان سلب می کند و چنین برخوردی سبب می شود که آنان نسبت به توانایی های خود شک کنند.
افراط و تفریط در محبت و مهرورزی، اثر نامطلوبی در روح و روان کودک می گذارد. کودکی که لذت محبت و تشویق را درک نکرده خاطری آزرده و ناآرام و شخصیتی سرکوب شده دارد. ارزیابی کودک درباره خود متأثر از احساسی است که بزرگ ترها نسبت به او دارند.
٣. محیط ناسالم و پر دغدغه
گاهی نگرانی و اضطراب معلول عوامل زیست محیطی است؛ محل سکونت، محیط مدرسه و محل کار، در روحیه انسان اثر به سزایی دارد.
بعضی صفات از طریق آموزش به دست می آید و برخی دیگر به طور ناخودآگاه از محیط خانه، مدرسه، کوچه، بازار و محل کار به افراد منتقل می شود. در خانه ای که رعب و وحشت و اضطراب حاکم است، یا در آموزشگاه و مدرسه ای که م مربیانی سخت گیر و خشن دارد و در جامعه ای که مردم آن روحیه پرخاشگری و زورگویی دارند باید انتظار داشت که افرادی مضطرب و بی نشاط پرورش یابند.
به عقیده یکی از روان شناسان: «طرز صدا زدن طفل از جانب اعضای خانواده یا دوستانش، ممکن است در نظر او نسبت به خودش اثر فراوان داشته باشد، چنان که کودکی که مادرش او را «فرشته» بخواند، درباره خودش عقیده ای پیدا می کند که بسیار متفاوت با عقیده کودک دیگری است که مادرش او را چیز دیگری صدا می زند.»
۵. خاطرات تلخ گذشته
چه بسا خیلی از افراد به خاطر حوادث تلخی در گذشته به وقوع پیوسته که در این موارد با افسوس بر گذشته، زمینه اضطراب و کسی که سرمایه خود را از دست داده، یا محصلی که در امتحان ورود به دانشگاه موفق نشده یا فرزندی که پدر یا مادر – دست داده است، با این عوامل نگران و مضطرب می شوند.
۶- ترس از آینده
در مواردی ترس از مرگ، پیری، آینده تاریک و مبهم و مسؤولیت های اجتماعی موجب اضطراب و پریشانی است، مخصوصا کسانی که مرگ را پایان زندگی و حیات انسانی و در یک کلمه، مرگ را فنا و نیستی می دانند، از آن می ترسند و حتی از نام آن وحشت دارند
همواره از خود سؤال می کنند که عاقبت آنها چگونه خواهد بود؟ با این که در عصر کنونی وضع زندگی و رفاه عمومی مردم بهبود یافته است، ناپایداری وضع اجتماعات و عدم امنیت جانی و خطر بروز جنگ ها، مسایلی است که بشر امروز را نگران کرده است.
۷.عدم تعادل ترشحات غدد
در بدن انسان پنج غدۀ مهم وجود دارد که سلامت جسم و روح آدمی به تعادل ترشح این غدد بستگی دارد و اگر ترشح هورمون های این غدد کم یا زیاد شود، برای آدمی مشکلات روحی و روانی به وجود می آید. با عدم تعادل این غدد (هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، فوق کلیوی و لوزالمعده) تعادل عصبی انسان از بین می رود و فرد به ناراحتی های روحی و اضطراب مبتلا می شود. )
۸.حسادت
یکی از علل اضطراب و نگرانی حسادت است. حسود که از دیدن نعمت دیگری در عذاب درونی و آشوب داخلی است، و پیوسته در غم و اندوه به سر می برد و لحظه ای آرامش و خوشی ندارد.
۹. منفی بافی
پافشاری بر نقاط منفی زندگی و به خاطر سپردن آنها و فراموش کردن جنبه های مثبت، از عوامل مؤثر در اضطراب و نگرانی است. شخصی که منفی گراست، در شکست ها بالاترین نقطه بدبختی را می بیند و در مواقعی که گناه کرده است، راه فرجی برای خود نمی یابد و دریچه های امید و فلاح را به روی خود بسته می بیند و با پیش داوری ها، ا از دست زدن به کارهای بزرگ، ترس و اضطراب دارد.
۱۰. شکست در زندگی
یکی از عوامل نگرانی، تجربه تلخ شکست است ،همواره باید بدانیم که نمی توانیم گذشته را تغییر دهیم و باید شکست های زندگی را به دید تجربه ببینیم.
اگر مشکل اضطراب دارید می توانید از مطالب زیر برای رفع آن استفاده کنید.ریشه های اضطراب گر چه در مواردی اضطراب، عامل شناخته شده ای ندارد، یا عامل آن موضوعی مبهم، نامشخص و بی اهمیت است، اما در پاره ای موارد می توان با بررسی گذشته و حال افراد، به اموری پی برد. در این مقاله به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم.
با نگرانی ها و اضطراب ها چه باید کرد؟
در بحث اضطراب ها و نگرانی ها که در زندگی روزمره برای انسان بوجود می آید، باید به دنبال راه های عملی بود تا ریشه و اساس آنها را از بین برد و با نظم بخشیدن به این روش، عادت به زدودن نگرانی و اضطراب در وجود انسان نهادینه شود.
نگرانی ها و اضطراب ها همچون دیوهایی هستند که سایه تاریک آنها در زندگی، انسان را رنج میدهد و راه شکنجه های روحی را بر انسان باز می کند. در بررسی ها عامل نگرانی ها و اضطاب هایی که باعث شکنجه های روحی می شود، مهار نکردن تفکر افراد شناخته شده است.
افرادی که تفکرهایی بی جا را از فکر خود دور نمی کنند و اجازه می دهند این افکار به وجود آنها رخنه کند. همین فکرهای نگران کننده در هر زمینه ای و به هر علتی مغز را ناچار می سازد که به آنها و تبع آن دستورالعمل هایی را با ایجاد پیام ارسال کند و شخص را تا حدودی وادار به عمل نماید.
همان طور که کنفوسیوس می گوید: عصبانیت که حاصل نگرانی است گذشت ، زمان بهترین درمان آن است.
راه کلی مقابله با اضطراب ها و نگرانی ها
در راه مبارزه با اضطراب ها و نگرانی ها این نکته شایان ذکر است که مهار فکر بهترین راه عملی مبارزه با اضطراب ها و نگرانی هاست و این راه مبارزه بیشترین بازده در صورت اعمال صحیح آن خواهد داشت.
راههای مؤثر برای مهار فکر
۱.مثبت اندیشی
تجربه و علم دو عنصر لازم و ملزوم ثابت کرده اند که افرادی که همیشه به جنبه مثبت چیزها فکر می کنند، کمتر نگرانند و اضطراب کمتری را دارند و این نکته نیز ثابت شده است که این افراد در بررسی یک موضوع حتى اگر آن موضوع درصد بسیار بالایی منفی ، مأیوسانه و بدبینانه داشته باشد ولی عادت و آهنگ مغزی آنها در جستجوی نکته مثبت وامیدوارکننده است و به همین علت این افراد کمتر نگران می شوند زیرا و پایه افکار خود را بر مثبت اندیشی نهادینه کرده اند.
۲. احترام گذاشتن به شخصیت خود و دیگران
احترام گذاشتن به و شخصیت به عنوان وسیله ای برای ارتقاء سطح فرهنگ و ادب میان و افراد جامعه تلقی می شود. حال اگر فردی از افراد جامعه به شخصیت خود و دیگران احترام نگذارد به دنبال آن افراد دیگر جامعه به او احترام نخواهند گذاشت و او را به عنوان فردی بی ارزش به شمار می آورند
و از آن سو هر قدر هم که حس بی خیالی و بی تفاوتی در این فرد رشد و پرورش یافته باشد باز هم در آخر کار از نگرانی و اضطراب روحی رنج می برد و این نگرانی و اضطراب تا وقتی که خلاف این نظر به طور عملی ثابت نشود در وجود او باقی خواهد ماند و با گذشت زمان کینه می گردد و قسمتی از روح آن فرد را جریحه دار خواهد کرد.
۳.صدق و راستی در رفتار، کردار و گفتار
در زندگی روزمره یک فرد با هزاران هزار فرد و عنصر در جامعه ارتباط خواهد داشت، حال بیاییم این اندیشه را از صافی مغز بگذرانیم که اگر همین فرد در زمینه ارتباطات با دیگران و رفتار و گفتار و کردار با آنان به درستی و منطق برخورد ننماید، نگرانی ها و اضطراب های او حداقل سه برابر خواهد شد
این مطلب به آن معنا نیست که در تمام امور زندگی به میل تک تک افراد جامعه باید زندگی کرد ولی مقصود این است که در این راه از منطق و عقل خارج نشود و صلاح و عاقبت اندیشی کند و منافع خود را تابع مصالح عالی نماید و سپس دست به عمل بزند.
۴. قرار دادن صافی های بیشتری در مغز
صافی های تفکر درون مغز را زیاد کنید و با تجزیه و تحلیل بیشتر نه در جهت منفی بلکه در جهت مثبت استدلال و منطقی نمودن مغز را بالا ببرید. برای مثال اگر مغز شما در مورد یک موضوع ساده حدود دو دقیقه به عوامل مثبت آن و موضوع فکر می کرد و سپس پاسخ می گفت، حال این مدت تفکر را افزایش دهید و در کنترل فکرها و نگرانی احتمالی پس از آن موفق ترعمل نمایید.
راه عملی مبارزه با اضطراب ها و نگرانی های عام
حال از خطور اضطراب ها و نگرانی ها به درون مغز جلوگیری کرده اید ولی ممکن سوال کنید اگر باز هم نشد چه؟ جواب آن است که آنقدر در احساس این عمل تکرار کنید تا بشود و راه نهایی و کلی آن است که تکنیک شش چرا را در مورد آن عملی سازید.
راه های عملی مبارزه با نگرانی های خاص
۱.بازگو کردن عقده ها
روانشناسان معتقدند اگر اندوه و اضطراب و نگرانی در وجود انسان واپس زده شود و در وجود انسان نهادینه گردد، بسیار خطرناک خواهد شد.
اگر عامل اضطراب و نگرانی مسأله دلخراش و حادثه ای یا کنایه از صحبتی خاص باشد هر راهی که در عقل خود پس از تجزیه و تحلیل چرا یافته اید از راه منطقی همان عمل را انجام دهید. البته به هیچ عنصری پناه نبرید از جمله سیگار، مواد مخدر،… که این مواد و عناصر علاوه بر ضرر جسمی سیکل مغزی شما را بر هم خواهد زد.
برای مثال اگر با درد و دل نزد پدر و دوست با مادر این نگرانی خارج می شوید، سریعا اقدام کنید یا اگر می دانید با گریه کردن در مکانی خلوتیا نزد عزیزتان این عقده از دلتان خارج می شود، درنگ نکنید.
۲.نگرانی تحصیلی
اگر از درس خواندن و وضع تحصیلی خود ناراضی هستید، قبل از هر کاری بکوشید علل محرومیت را پیدا کنید و در صدد رفع آن برآیید.تا اضطراب و نگرانی کمتری را تجربه کند.
چند توصیه در مورد رفع اضطراب ها و نگرانی های امتحان
- ۱) دور ساختن اضطراب و دو دلی.
- ۲) زود خوابیدن در شب قبل از امتحان .
- ۳) به موقع بیدار شدن در صبح . نکته: بهترین زمان مطالعه صبح زود است .
- ۴) استراحت فکری لازم قبل از امتحان که به تناسب فکری در هر شخص بستگی دارد.
- ۵) تغذیه کامل و چند حرکت نرمشی قبل از امتحان برای باز شدن و درست عمل کردن فکر
چند توصیه کلی برای رفع اضطراب ها و نگرانی ها :
- ورزش و تفریحات سالم
- خنده رو بودن که اثری بسیار مهم در سیرت و باطن شما دارد
- قدم زدن درهوایی دلچسب
- تفکر در مورد کاینات و روابط آنها
- مسافرت،….
بسیاری از عوامل را در زندگی به خاطر دارید که هر وقت را به اجرا بگذارید، یاد و خاطره آن حالت ها در شما زنده می شود. در مکانی شاد، موسیقی دلنوازی را شنیده ، شخصی را دیده ، یک یا یا جمله ای از بزرگی را خوانده اید و …
که در درون شما شادی و ایجاد کرده است و معنویت خاصی را در درون شما پایه ریزی کرده است. یکی از راه های دفع اضطراب ها و نگرانی ها عملی کردن این عوامل فرح انگیز از جمله گوش دادن به آوای ملکوتی قرآن کریم ، شنیدن موسیقی آرام ، دیدار شخصی از دوستان و آشنایان ، خواندن کتابی مفید ، رفتن به دامن طبیعت و دشت و تماشای ابشاری پس زیبا و… است.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد موفق و پیروز باشید.
راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!
از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
خودشناسی یکی از ابزار های مهم زندگی است اگر دوست دارید خودتان را بیشتر بشناسید و طبق این شناخت ساختمان وجودی خودتان را بسازید حتما این صفحه را مشاهده فرمائید
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
خیلی مفید بود. ممنون.
ممنون از همراهی شما