روش های کاربردی مدیریت ترس از سخنرانی
روش های کاربردی مدیریت ترس از سخنرانی
با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت تفکر نوین خوشحال هستم که بنده را در مقاله روش های کاربردی مدیریت ترس از سخنرانی همراهی می کنید ،با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.
بزرگترین مشکل با سخنرانی کردن در برابر جمع، همین ترس از سخنرانی است. فرض کنید قرار است جلوی جمعیتی صدنفره صحبت کنید و با ورود شما به جایگاه سخنرانی، دویست چشم شما را نگاه می کند و هر رفتار شما قضاوت می شود.
ترس از ضایع شدن، ترس از بی توجهی مخاطبان به صحبت های شما، ترس از تپق زدن، ترس از فراموشی مطالب، ترس از اتفاقات ناگهانی مثل قطع برق، لیز خوردن و … ترس هایی هستند که احتمالا آنها را احساس می کنید و شما را در یک فضای روانی منفی فرو می برد.
در این زمینه لازم است که در درجه اول بدانید ترس از سخنرانی را احتمالا هیچ وقت نمی توانید به صفر برسانید ولی با اجرا کردن راهکارهایی که در ادامه توضیح داده می شود، می توانید استرس سخنرانی را تا حد قابل توجهی کاهش دهید.
راهکارهای مدیریت ترس از سخنرانی
راهکار اول مدیریت ترس از سخنرانی : ترس را بپذیرید و بدانید که تنها نیستید
احتمالا در دوران تحصیل در دانشگاه تجربه اش کرده اید، اینکه برای یک امتحان، فرصت در نظر گرفته شده کم باشد، حجم مطالب زیاد باشد و شما بخش قابل توجهی از مطالب را نخوانده اید و با استرس خیلی زیاد وارد جمع دوستانتان میشوید.
با آنها که صحبت می کنید یکی می گوید دو تا از درس ها را حذف کرده! نفر بعدی می گوید اکثر مطالبی که خوانده را فراموش کرده! نفر بعدی می گوید خیلی سطحی خوانده و در عمل چیز زیادی بلد نیست!
احتمالا بعد از صحبت با این افراد شما احساس آرامش بیشتری می کنید، چون دیگر در این مشکل تنها نیستید. ترس از سخنرانی در جمع هم دقیقا همین طور است. بسیاری از سخنرانان حرفه ای در یک تحقیق اذعان کرده اند که هیچ وقت نتوانسته اند اضطراب و دلهره ی قبل از سخنرانی را از بین ببرند.
به شما اطمینان می دهم تقریبا همه ی افرادی *که بررسی کرده ام به طرز ملموسی ترس از صحبت کردن در برابر جمع را دارند و شما تنها نیستید.
راهکار دوم مدیریت ترس از سخنرانی : تمرین کنید
بهترین سخنرانان بارها و بارها سخنرانی خود را تمرین می کنند. آنقدر تمرین کنید تا خودتان به این نتیجه برسید که نسبت به موضوع سخنرانی و صحبت هایتان کاملا مسلط هستید.
البته این را هم در نظر داشته باشید که تمرین افراطی و بیش از اندازه آفتهایی مثل اتلاف وقت و کاهش اعتماد به نفس سخنران در برخورد با تغییرات جزئی شرایط و یا یک بحران را به همراه دارد. بنابراین لطفا کمال گرایی را کنار گذاشته و به اندازه ی مورد نیاز؛ یعنی رسیدن به تسلط کافی تمرین کنید. اما چرا تا این اندازه به تمرین شروع سخنرانی تأکید داریم؟
در شروع سخنرانی، بیشترین میزان استرس تجربه می شود که دلیل آن هم واضح است، چون در شروع سخنرانی بیشترین میزان توجه مخاطبان وجود دارد و به یکباره شرایط جدیدی تجربه می شود.
پس از گذشت زمان، که البته فرد به فرد و ارائه به ارائه فرق می کند، استرس شخص به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و به اصطلاح فرد روی ریل سخنرانی می افتند و به شرایط جدید عادت می کند. پس از آنکه شخص به لحظات آخر سخنرانی خود نزدیک می شود، مجددا سطح استرسی که تجربه می کند بالا می رود ولی معمولا به اندازهی استرس شروع کار نمی رسد.
دلیلش هم این است که در لحظات پایانی، زمانی که شخص جمع بندی های نهایی را انجام می دهد، توجه و تمرکز مخاطبان دوباره افزایش یافته و طبیعتا میزان استرس هم بیشتر می شود مجددأ تأکید می کنم که این نمودار برای اغلب افراد و اغلب شرایط صدق می کند و حالات استثنایی نیز وجود دارد.
با توجه به اینکه فهمیدیم بیشترین میزان استرس در شروع سخنرانی تجربه می شود و به خاطر این استرس زیاد، احتمال آنکه شروع صحبت هایمان را فراموش کنیم زیاد است، در این زمینه، پیشنهاد قاطع من به شما این است که اگر سخنرانی تان را سه تا پنج مرتبه تمرین می کنید، شروع آن را حداقل ده مرتبه تمرین کنید
به نحوی که جملات اولیه را کلمه به کلمه حفظ شوید. (منظورمان از شروع سخنرانی تقریبا دو، سه دقیقه اول آن می باشد)
راهکار سوم مدیریت ترس از سخنرانی : نفس عمیق بکشید
تقریبا برای همه ی ما اثبات شده است که حداقل ده مرتبه تنفس عمیق و صحیح، می تواند تا حد زیادی آرامش بخش باشد. بنابراین بهتر است لحظاتی قبل از شروع سخنرانی، تمرین تنفس عمیق را انجام دهید. به این صورت که هوا را از راه بینی وارد بدن کنید، چند ثانیه آن را حبس نموده و مجددا آن را از راه دهان خارج کنید.
راهکار چهارم مدیریت ترس از سخنرانی : گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
یکی از سخنرانان مطرح دنیا، در مصاحبه ای اشاره کرده بود که همیشه قبل از سخنرانی هایش به موسیقی گوش میدهد و با این کار اضطرابی که قبل از سخنرانی تجربه می کند را به هیجان مثبت، شور و اشتیاق تبدیل می کند و با انرژی بیشتری در سخنرانی حاضر می شود. شما هم بهتر است این روش را امتحان کنید و قبل از سخنرانی تان چند دقیقه ای به موسیقی آرامش بخش گوش دهید.
راهکار پنجم مدیریت ترس از سخنرانی : به بدترین حالت ممکن فکر کنید
به شخصه این روش را خیلی دوست دارم. همیشه و به خصوص مواقعی که نگرانی شدیدی راجع به نتیجه دارم، چند سوال طلایی به کمک من می آیند. بدترین نتیجه ی ممکن چیست؟ آیا واقعا آنقدر که نگران هستم،نتیجه اهمیت دارد؟ آیا در آینده راه جبرانی وجود ندارد؟
این سوالات و سوالات مشابه آنها در اغلب شرایط استرس زا به شما می فهمانند که آنقدرها هم نیازی به نگرانی نیست. در بدترین حالت ممکن سخنرانی تان را با لرزش صدا شروع می کنید و همه متوجه می شوند که شما استرس زیادی دارید و زیاد تپق می زنید و بخشی از مطالب را فراموش می کنید و … !! یکبار که هزار بار نمی شود، از این شکست درس بگیرید تا در سخنرانی های بعدی تان موفق تر عمل کنید.
راهکارهای ارائه شده را نه تنها در سخنرانی بلکه در استرس های ناشی از عوامل دیگر هم می توانید استفاده کنید. ممکن است روش های دیگری نیز برای کنترل استرس سخنرانی به شما پیشنهاد شود. امتحان کنید و در صورتی که در درازمدت تأثیرگذار و بی خطر بودند، قطعا هریک از آنها توصیه می شود. در ضمن چنانچه ترس از سخنرانی برای شما به طرز افراطی غیرقابل کنترل می باشد، بهتر است به روانشناس مراجعه بفرمایید.
امیدوارم این نکات برای شما مخاطب محترم مفید بوده باشد .راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!
از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
دیدگاهتان را بنویسید